/

Vraag een offerte op maat aan

Laat uw gegevens achter en wij nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met u op.

*Verplichte velden.

Snel en efficiënt verpakken met nihil weggeefgewicht?

/
/
/
Maandag 15 juni 2020

Voorverpakte groenten, (zacht) fruit en vlees zijn niet meer weg te denken uit de Agri-en Foodketen. Producenten/organisaties die hun producten afzetten in verpakkingen met een minimaal gewicht staan voortdurend voor de uitdaging: ‘’Hoe verpak ik mijn producten snel en efficiënt met zo weinig mogelijk weggeefgewicht?’’ Special voor dit issue heeft ARCO complete logistieke oplossingen ontwikkeld.

Het laatste decennium heeft ARCO zich internationaal sterk geprofileerd als de meest innovatieve toeleverancier op het gebied van slimme weegsystemen, met name voor de voedsel industrie. ARCO heeft enkele standaard weeglijnen in het assortiment met verschillende capaciteiten en eigenschappen.

Voor de standaard weeglijnen zijn de hardlopers de PM2020 (grote weeglijn), de PM2016 (kleine weeglijn) en het Triple-deck systeem.

PM2016 – Kleine weeglijn*

De PM2016 is een weeglijn met 2 tracks naast elkaar. In tegenstelling tot de grote weeglijn (PM2020) worden de producten hier aangeboden zonder pre-weging. Alle bakjes worden met een lineaire beweging over diverse geïntrigeerde weegmodules getransporteerd. Vervolgens wordt door een LED-systeem eenvoudig aangegeven welke bakjes een correct gewicht hebben, welke bakjes ondergewicht hebben en welke bakjes overgewicht. Mocht het bakje overgewicht hebben kan de desbetreffende operator snel reageren en de producten handmatig uit de overvolle bakjes halen en plaatsen in de ondergewicht bakjes.

De PM2016 wordt bediend door 1 operator en standaard voorzien van de keuze aan de linker- of de rechterkant van de lijn. Indien gewenst kan de standaard machine ook door 2 operators bediend worden aan beide zijden van de machine. De capaciteit van de PM2016 kan tot ca 60 bakjes / minuut reiken, mits minimaal 50% goed gewicht aangevoerd wordt.

Impressie Kleine weeglijn PM2016

PM2020 – Grote weeglijn*

De PM2020 werkt grotendeels hetzelfde als de PM2016. Het enige verschil is dat de grote weeglijn met 3 tracks naast elkaar is uitgevoerd in plaats van met 2 tracks. Allereerst worden de geoogste producten door de operator op de charge en discharge rollenbaan geplaatst. Daarna krijgen alle bakjes een pre-weging. Het grote voordeel hiervan is dat vóórdat de bakjes worden aangeboden aan de weegmachine al een pre-weging heeft plaatsgevonden. Bij deze pre-weging wordt razendsnel bepaald welke bakjes een correct gewicht hebben, welke bakjes ondergewicht hebben en welke bakjes overgewicht hebben. Na de pre-weging zorgt een verdeelmodule voor de juiste verdeling van de voor-gewogen bakjes over de 3 tracks. Dit leidt ertoe dat alle bakjes met correct gewicht niet langer over de weegmachine gaan en alleen nog maar via de 3de gereserveerde track voor correct gewicht lopen. Hierdoor ontstaat extra capaciteit bij de andere twee tracks. De capaciteit van de PM2020 kan tot 100 bakjes/minuut gaan, mits minimaal 50% van de bakjes al met goed gewicht aangevoerd worden. Deze capaciteit kan bereikt worden met slechts 3 operators aan de lijn. Bovendien kan de give-away tot het minimum beperkt worden (1%) door het  intelligente AGR  software systeem.  

(*) Beide PM-weegsystemen zijn ontwikkeld voor producten die los in een bakje geoogst worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan champignons, aardbeien, frambozen, blauwe bessen etc.

Impressie Grote weeglijn PM2020

Triple deck systeem

Het ARCO Triple deck systeem is speciaal ontwikkeld voor producten die in een grote kist geoogst worden en waar vervolgens klein-verpakking van gemaakt wordt.

De volle kisten worden centraal aangevoerd naar de operators die aan de weegschalen staan. Afhankelijk van de gewenste capaciteit kan het aantal weegtafels aangepast worden. De operator krijgt de volle kist aangeleverd en neemt deze van de aanvoerlijn af om deze voor zich neer te zetten. De lege plek op de aanvoer wordt automatisch weer aangevuld. Het onderste niveau van het ARCO Triple Deck systeem bestaat uit een 4-tal transportbandjes, elk individueel aangedreven. De afgewogen bakjes worden door de operator handmatig op de buitenste bandjes geplaatst, deze worden uiteindelijk in 1 lijn ingevoerd.

Als er een folie- of etiket-wissel plaatsvind kunnen de operators gewoon doorgaan met wegen en de bakjes op de middelste banen plaatsen. Op deze manier gaat de effectiviteit van de operators aanzienlijk omhoog.

De lege kisten worden door de operator vervolgens op het bovenste niveau teruggeplaatst en deze gaan terug naar de centrale opzetplaats, waardoor dezelfde operator ook de lege kisten kan afvoeren.

De weegschalen op de tafels kunnen ook uitgerust worden met de speciale software om de give-away tot een minimum te beperken. Deze software is ook voorzien van een management datasysteem waarbij operator-performance, alle weegresultaten etc.  inzichtelijk gemaakt, en geregistreerd worden.

Impressie Triple deck systeem

Belangrijkste voordelen van ARCO weegoplossingen

  • (1) Sterk terugdringen van benodigd personeel
  • (2) Hogere capaciteit
  • (3) Giveaway tot een minimum terugdringen

Kortom; ARCO heeft altijd een passende logistieke oplossing voor u. Dit kan alleen een weeglijn zijn, maar ook een geheel geautomatiseerd logistiek park. Heeft u vragen of bent u benieuwd naar andere oplossing specifiek gericht op uw probleem? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.