/

Vraag een offerte op maat aan

Laat uw gegevens achter en wij nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met u op.

*Verplichte velden.

Dames in de techniek

/
/
/
Vrijdag 11 november 2016

De meerderheid van de werkplekken in de constructie en techniek bestaat enkel uit mannen. De constructiehal bij ARCO is daar geen uitzondering op. Althans, tot afgelopen september. Sindsdien werkt namelijk Veronique Huys als eerste dame in de constructie bij ARCO. Veronique is 17 jaar en studeert mechatronica. De komende tijd komt deze stoere dame de constructieafdeling van ARCO versterken. In een interview deelde Veronique haar ervaringen als dame in de techniek.

Bekijk onze vacature constructiebankwerker (m/v)

Interview

Veronique, leuk dat je als eerste dame bij ARCO in de constructie werkt. Heb je altijd al in de techniek willen werken?
Dank je! Mijn interesse in de techniek ontwikkelde zich op de middelbare school. Vanuit daar ben ik doorgestroomd naar het Citaverde in Horst waar ik agrarische techniek studeerde. Inmiddels doe ik een vervolgopleiding mechatronica. Mijn ouders zitten niet in de techniek, maar ik heb wel een handige vader. Misschien vandaar mijn interesse in de techniek.

Zijn mensen verrast als je verteld wat je precies doet?
Ja. De meeste mensen verwachten dat niet en zijn aangenaam verrast. De reacties zijn heel leuk. Veel zeggen dat ze dat niet bij mij vinden passen, maar ze kunnen vervolgens niet goed uitleggen wat ze dan wel bij mij vinden passen.

Heb je uitdagingen die jouw mannelijke medestudenten niet hebben? En heb je het idee dat jij je meer moet bewijzen in deze mannenwereld?
Nee dat valt reuze mee. Er wordt hier en op school geen onderscheid gemaakt. Ze zeggen juist dat ik snel leer en dat het al goed gaat. In mijn klas ben ik het enige meisje. Er zitten wel een paar hele aardige meiden bij mij op school.

Vind je dat er meer meiden in de richting van techniek / constructie zouden moeten gaan?
Weet ik niet. Het lijkt mij wel gezellig, vooral in de pauze. Mannen praten dan vaak over vrouwen en daar kan ik niet over meepraten.

Wat is volgens jouw het grootste verschil tussen mannen en vrouwen die in de techniek / constructie werken?
Je ziet vaak dat mannen beter zijn in het ruwe werk. Vrouwen zijn wat preciezer en deze eigenschap komt bijvoorbeeld bij TIG lassen goed van pas. Dan moet je nauwkeurig te werk gaan.

Welke aanbeveling zou je doen aan vrouwen die de techniek / constructie in willen?
Werkzaamheden in de techniek en constructie zijn heel veelzijdig. Vaak krijg je heel interessante opdrachten. Soms moet je eentonig werk doen zoals 100 gaten boren, maar dat hoort erbij. Lassen vind ik het leukste. Daar ligt voor mij veel uitdaging.

Waar ben je trots op?
Dat ik al veel verschillende werkzaamheden mag doen en dat er niet getwijfeld wordt of ik het wel kan. De mannen hebben merkbaar vertrouwen in mij.

Wat vind je tof aan ARCO?
De gezellige werksfeer en de gemoedelijke bedrijfscultuur.

Wat zijn je ambities in de constructie / techniek?
Ooit wil ik de constructie van een achtbaan bouwen. De rails lassen lijkt mij tof. Of misschien ga ik wel de elektrotechniek in. Dan wil ik de elektro aansluiten van een achtbaan.

Girlpower

Dames in de wereld van lassen, boren, slijpen en andere constructie werkzaamheden is uniek. ARCO ondersteund de gedachte om meer vrouwelijke medewerkers te werven voor de techniek. Het is goed om wat extra "Girlpower" toe te voegen aan de mannenwereld.

Wil jij ook bij ARCO aan de slag? Bekijk onze vacatures en solliciteer direct!