Waarvoor wordt een rollenbaan gebruikt?

De rollenbaan is een bekend systeem dat bestemd is voor het transporteren, groeperen, verbinden en distribueren van goederen in een magazijn. Dankzij dit systeem zijn magazijnmedewerkers onder andere efficiënter aan het werk en besparen bedrijven tijd om herhaaldelijke verplaatsingen van ladingen.

In dit artikel zetten onze experts:

 • De kenmerken van een rollenbaan uiteen;
 • De toepassingsgebieden in een magazijn;
 • De soorten rollenbanen;
 • De voor- en nadelen op een rij.
Technische documentatie downloaden
Rollenbanen

Hoe werkt een rollenbaan?

De rollenbaan is een automatische oplossing voor het vervoer van goederen op rollen. Denk hierbij aan dozen, pallets of magazijnbakken. Hoewel bepaalde oplossingen soms werken op zwaartekracht, zijn rollenbanen over het algemeen uitgerust met elektromotoren die de laadeenheid op een beheerste en veiligere manier verplaatst.

Uit welke onderdelen bestaat een rollenbaan?

De belangrijkste onderdelen van een rollenbaan zijn:

Rollen: de rollen van een rollenbaan bestaan uit metalen cilinders met een as en twee lagers. Het is binnen een magazijn gebruikelijk dat binnen eenzelfde proces verschillende soorten banen of transportbanden worden gebruikt.

Stalen constructie en poten: Deze elementen vormen de metalen basis die de rollen ondersteunt. Zij bepalen de richting en hoogte van een rollenbaansysteem. Het staal wordt gekozen op basis van het gewicht dat de baan moet kunnen dragen.

Elektrische installatie: een rollenbaan bestaat uit allerlei elektronische componenten die ervoor zorgen dat het proces voortbeweegt waarop de producten worden verplaatst. Denk hierbij aan motoren en schakelkasten. Het vereiste vermogen van een rollenbaansysteem hangt samen met het gewicht van de laadeenheden en van de benodigde snelheid waarmee de producten moeten worden verplaatst. Dit is voor ieder bedrijf anders.

Veiligheidselementen: Vaak worden rollenbanen voorzien van nabijheidsensoren, stoppers of foto-elektrische sensoren. Deze veiligheidselementen geven informatie door aan het Warehouse Control System (WCS) en kunnen de goederen ten alle tijden lokaliseren.

Software: Complexe gemotoriseerde processen omvatten rollenbanen die werken via een Warehouse Control System dat instructies geeft. In een automatisch logistiek magazijn worden opdrachten uitgevoerd die door het Warehouse Management Systeem (WMS) zijn verzonden.

Rollenbaan ARCO

In welke toepassingsgebieden kunnen rollenbanen gebruikt worden?

In een groot automatisch magazijn of distributiecentrum is een rollenbaansysteem onmisbaar voor een efficiënte verplaatsing van goederen omdat:

 1. Het vergemakkelijkt de verplaatsing van goederen tussen productiezones en/of diverse panden;
 2. Het verbindt de opslagzone met de orderpickingzone;
 3. Het verbindt meerdere niveaus met elkaar.

De rollenbaan heef tot slot als doel om verschillende hoogtes binnen een magazijn of distributiecentrum te overbruggen. Hiervoor bestaan verschillende oplossingen:

(pallet)Liften: hiermee kun je meerdere verdiepingen bereiken.

Spiral conveyors: worden gebruikt voor zowel het opwaarts als het neerwaarts verplaatsen van goederen.

Transportbanden: rollenbanen worden gewoonlijk gecombineerd met transportbanden. Deze kunnen in een bepaalde graden gebouwd worden.

Rollenbanen

Wat zijn de voor- en nadelen van een rollenbaan?

Voordelen van een rollenbaan:

 • Meer input/output met minder Fte’s;
 • Duidelijke structuur van de goederenstroom;
 • Efficiëntie in het logistieke proces;
 • Kortere doorlooptijden;
 • Goederen naar de medewerker i.p.v. andersom;
 • Ergonomisch verantwoord;
 • Minder fouten;
 • Minder heftruck bewegingen;
 • Veiligere manier van werken;
 • Modulaire bouwwijze.

Nadelen van een rollenbaan:
• Reiniging;
• Ruimte die het systeem in beslag neemt.

Rollenbanen

Welke soorten rollenbanen zijn er?

Aangedreven rollenbanen
Een aangedreven rollenbaan kan op verschillende manieren worden aangedreven. Zo kan een aandrijving in de rol zelf zitten, de aandrijving doormiddel van een aandrijfriem plaatsvinden of doormiddel van een rondsnaar.

Niet-aangedreven rollenbanen
Een niet-aangedreven rollenbaan ook wel zwaartekracht rollenbaan genoemd wordt niet aangedreven door bijvoorbeeld een riem. Maar moet het hebben van de zwaartekracht. Bij dit type wordt de rollenbaan onder een bepaalde hoek geplaatst en door de zwaartekracht worden de producten van A naar B getransporteerd. Dit is een van de duurzaamste interne transportoplossingen omdat het geen energie en onderhoud kost.

Harmonica rollenbanen
Een harmonica rollenbaan kan flexibel uitgetrokken worden totdat het precies de gewenste lengte krijgt. Ook is dit type rollenbaan in hoogte verstelbaar. Harmonica rollenbanen zijn verkrijgbaar in aangedreven en niet-aangedreven varianten. Ook een bocht maken is geen probleem.

Voor meer technische informatie over de soorten rollenbanen download gratis onze technische documentatie.

Technische documentatie downloaden

Wat onze klanten over ons zeggen

“We zagen veel commitment en doorzettingsvermogen. We moesten en zouden het eerste pakketje op de dag van de deadline over de baan krijgen en dat is ook gelukt. ARCO ging niet naar huis voordat het goed liep. Echt wel fijn dat ze dezelfde drive hadden als wij, het was een zeer prettige samenwerking.”

Saint Gobain Saint Gobain

”We zijn erg tevreden over de geautomatiseerde oplossing van ARCO en hoe dit perfect aansluit op onze picklijn. ARCO heeft van begin tot eind met ons meegedacht in de oplossing. We hebben een goede samenwerking gehad waarin klantgerichtheid centraal stond. Tijdens de implementatie hebben de monteurs netjes en zonder overlast gewerkt. We zullen zeker vaker terugkomen bij ARCO voor oplossingen.”  

Herbalife Nutrition Herbalife Nutrition
herbalife nutrition

”Als je gezamenlijk denkt in robotoplossingen komen mooie resultaten vanzelf.”

Laura Metaal Laura Metaal
Referentie Recycling ARCO

”ARCO heeft ons productieproces vereenvoudigd. Door het totaalpakket van aanvoer, wegen, verpakken en afvoeren en  de klantgerichte oplossingen is ARCO een ideale leverancier voor ons.”

Banken champignons Banken champignons
Logo Banken Champignons

”Terugkijkend op dit project, kunnen wij alleen maar stellen dat we een hele goede samenwerking hebben gerealiseerd met ARCO. We hebben onze krachten gebundeld en de beste oplossing gerealiseerd voor onze productielijn. Waar we voorheen gebruik maakte van veel manuele en arbeidsintensieve processen, hebben we nu een volledig geautomatiseerd systeem waardoor we zeer efficiënt te werk kunnen gaan.

CEVA Logistics CEVA Logistics
Logo CEVA Logistics

”Het wordt niet alleen zeer gewaardeerd dat ARCO kan inspelen op de korte termijn. Ze hebben ook veel creativiteit getoond in de oplossing en de meerdere testopstellingen die ze hebben gemaakt om het ontwerp te testen. De succesvolle implementatie van deze specifieke verpakkingslijn is mogelijk gemaakt door een intensieve samenwerking tussen ARCO en ons.”

DHL Vaccin inpaklijn DHL
DHL logo.

Wij kennen ARCO als een no-nonsens bedrijf dat denkt in werkbare en betaalbare oplossingen. Daarin onderscheidt ARCO zich van andere bedrijven. Daarnaast hebben ze ook alle kennis in huis om een sterke en efficiënte intra-logistieke installatie neer te zetten. We weten niet wat de toekomst brengt, maar we weten elkaar wel weer te vinden.”

Scherpenhuizen Scherpenhuizen
Logo Scherpenhuizen

”De weeglijn van ARCO heeft een grote impact gehad op onze productie. Ons nieuwe systeem bespaart tot 6% productverlies. We kijken terug op een succesvol project en een vruchtbare samenwerking.”

Greenwood Canada Greenwood Canada
windmill farms

” Wij zijn erg blij dat we ARCO exclusieve distributie kunnen verlenen voor onze LED vitamine D-booster met de gepatenteerde LED2D technologie. De samenwerking opent wereldwijd nieuwe markten voor Luxidum en we profiteren van ARCO’s jarenlange ervaring op het gebied van productielijnen voor de champignon industrie. Deze samenwerking geeft ARCO op zijn beurt een portfolio van machines voor champignonverwerkers en producenten dat uniek is in de wereld.”

Paul Urbain Luxidum
Recensie Luxidum ARCO
Wil je meer over ons weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op en samen bespreken we alle mogelijkheden.

Storing? Neem contact met ons op
Giel en Ger

Onze technische experts zijn altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Loopt je bedrijf tegen problemen aan waar nog geen oplossing voor is? ARCO komt met innovatieve oplossingen op maat.

 • Onze kennis is jouw kennis
 • Wij staan nooit stil
 • Verder dan de beste oplossing
Neem contact op