/

Vraag een offerte op maat aan

Laat uw gegevens achter en wij nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met u op.

*Verplichte velden.

Extra vitamine D verandering voor de champignon industrie

/
/
/
/
Donderdag 26 september 2019

Consumenten kiezen meestal prijsbewust voor de goedkoopste champignons. Gezondheidstrends kunnen de keuze doen veranderen. Extra vitamines in een bakje champignons kan dan voor het onderscheid zorgen in de markt. Naast vleesvervangers, biologisch, champignonpoeders en convenience is er recent een nieuwe ontwikkeling: Extra vitamine D in champignons.

In één seconde kan een champignon van vitamine D worden voorzien. Een vitamine die normaal niet in een gekweekte champignon te vinden is. Champignons bevatten van nature ergosterol. Onder invloed van Uv-licht wordt dat stofje omgezet in vitamine D. ARCO heeft een machine die de vitamine D kan activeren met behulp van Uv-licht of Ledverlichting. Er wordt daarmee ingespeeld op een trend in de markt waarin mensen gezonder willen eten, deze extra vitaminen kunnen daar aan bijdragen.

Natuurlijk proces in de champignon

Het belichten van de champignons activeert de vitamine D, het is dus geen extra toevoeging. Paddenstoelen die in het wild groeien bevatten wel vitamine D door de invloed van het zonlicht. Onder het kunstlicht in een cel van een kwekerij is er echter te weinig Uv-licht om de vitamine D op te wekken. Dat kan dus met deze machine. Het natuurlijk proces wordt nagebootst bij de champignons.

Vitamine D is natuurlijk een mooie toegevoegde waarde. Er zijn ook maar weinig voedingsmiddelen die vitamine D bevatten en in Europa is het gehalte wat mensen binnen krijgen laag. In de zomer is het iets meer door de zon maar zeker in de herfst en de winter wordt het minder. Met de huidige gezondheidstrend kunnen champignonproducenten perfect inspelen op de vraag vanuit de markt.

UV licht zorgt voor Vitamine D

Om de vitamine D te activeren in de champignon werkt de machine met zeer korte, intense lichtflitsen. In de machine is het lichtgedeelte waar de champignons een boost krijgen met het licht goed afgeschermd. We bieden twee soorten belichting aan bij de machine: UV of Led. Uv-licht wordt al langer gebruikt bij het opwekken van vitamine D maar kent slechts één stand. Bij Led is het mogelijk de intensiteit van het belichten te regelen en heb je zo controle over de hoeveelheid vitamine D die kan worden geactiveerd in een champignon.

Trend in de markt

De machine kan worden aangesloten op de weeg- en verpakkingslijn voor champignons van ARCO. Niet alleen in de verse champignons kunnen we vitamine D opwekken maar ook als ze al verwerkt zijn tot bijvoorbeeld champignonpoeder. ARCO heeft niet alleen verpakkingslijnen staan in Nederland, België en Duitsland. Er staan inmiddels wereldwijd weeg- en verpakkingslijnen bij de grote champignonverwerkers in Canada, de VS, Australië, Nieuw Zeeland en Rusland.

Over Vitamine D

De bekendste bron van vitamine D is de zon. Een half uur in de buitenlucht voorziet al in de dagelijkse behoefte. Zwangere vrouwen en jonge kinderen hebben echter meer vitamine D nodig en bij ouderen en mensen met een getinte huid werkt de opname via de zon minder goed. Vitamine D helpt bij het opnemen van calcium in het lichaam en is goed voor het immuunsysteem en de spierontwikkeling. Champignons blootgesteld aan zonlicht bevatten vitamine D2, de plantaardige variant. Vitamine D3 is de dierlijke variant die vooral in vette vis is te vinden. D3 is net iets beter op te nemen door het lichaam. Zowel D2 als D3 worden vaak toegevoegd aan margarine. Vitamine D wordt nog beter opgenomen als de maaltijd voldoende vetten bevat.

Integratie in weeg- en verpakkingsoplossing van ARCO

ARCO heeft voor de champignonsector een weeg- en verpakkingslijn ontwikkeld. Om het weggeefgewicht te beperken heeft ARCO een weeglijn waarop met een Led-indictie aangegeven wordt hoeveel een bakje champignons onder het streefgewicht zit. Eén operator kan zodoende 100 verpakkingen per minuut verwerken. Dat brengt een efficiëntieslag aan in het bedrijf. Daarnaast is de machine met wat minimale aanpassingen ook geschikt voor het wegen van zachtfruit.

Meer informatie over deze oplossing? Bezoek de pagina Vitamine D Booster of neem contact op met een van onze specialisten.