/

Vraag een offerte op maat aan

Laat uw gegevens achter en wij nemen op werkdagen binnen 48 uur contact met u op.

*Verplichte velden.

ARCO automatiseert recyclingproces voor Coolrec

/
/
/
Dinsdag 10 januari 2017

Efficiency verhoging in recycling van elektrische apparaten

Om efficiency te verhogen in het recyclingproces van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA) bij een vestiging van Coolrec in Dordrecht ontwikkelde ARCO in samenwerking met de klant een compleet nieuwe installatie. De installatie bestaat uit een stortbunker, een opvoer-transportband van 15 meter, sorteercabine met 10 werkplekken en diverse afvoerbanden.

Samenwerking

Voorafgaand aan het project is een projectteam samengesteld bestaande uit: vertegenwoordiging vanuit de klant, een ARCO projectleider en een ARCO engineer. Het projectteam heeft als centrale doelstelling om de best mogelijke oplossing te ontwikkelen, welke naadloos aansluit op de klantvraag. Een (gesimplificeerd) voorbeeld van welke processtappen het projectteam doorloopt is als volgt:

1. Projectverduidelijking waarin de klantvraag onderzocht wordt
2. Engineeringfase
3. Haalbaarheidsstudie
4. Assemblagefase
5. Operationele testfase
6. Trainings- en implementatiefase

Functionaliteit nieuwe oplossing

De samenwerking binnen het projectteam heeft zijn vruchten afgeworpen en er is een nieuwe installatie en een nieuw verwerkingsproces ontwikkeld. Het nieuwe verwerkingsproces kan worden verdeeld in verschillende fasen. Fase 1 van het verwerkingsproces start bij de stortbunker waarin Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA) worden met een loader gestort. De stortbunker zorgt ervoor dat het product in gelijkmatige hoeveelheid op de transportband terecht komt.

In fase 2 zorgt de transportband voor het transport van producten tussen de stortbunker en de sorteerunit, welke 6 meter boven het maaiveld staat. Om weersinvloeden te minimaliseren is zowel de stortbunker als de transportband voorzien van een overkapping. Producten worden onder de overkapping getransporteerd naar de sorteercabine.

Fase 3 start in de sorteercabine waar AEEA handmatig worden gedemonteerd en de duurzame materialen van elkaar worden gescheiden. De sorteercabine staat op 6 meter hoogte boven containers waardoor duurzame materialen zoals hout, koper en ijzer vanuit de sorteercabine gestort worden. Een operator kan op deze manier zeer efficiënt duurzame materialen scheiden. De herwonnen grondstoffen worden per container afgevoerd. Restafval wordt middels een transportband afgevoerd uit de sorteerunit.

Faciliteiten

Naast de overkappingen over de stortbunker en de transportbanden is de sorteercabine ook uitgerust met aangename faciliteiten zoals luchtbehandeling met airconditioning en verwarming, isolatie, verlichting, afzuiging en diverse ramen en deuren.

Over Coolrec

Deze installatie is gerealiseerd bij een vesting van Coolrec in Dordrecht. Coolrec is een toonaangevende partij in Europa op gebied van recycling van Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA), plastics en non-ferro metalen. Het bedrijf is tevens leverancier van hoogwaardige herwonnen grondstoffen. Coolrec heeft in totaal 8 locaties in 4 verschillende landen. Het bedrijf is onderdeel van de Van Gansewinkel Groep.

Meer weten over ARCO projecten en wat ARCO voor u kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.