Waarom flexibele automatisering?

De behoefte aan efficiënte, flexibele en schaalbare vormen van automatisering in de logistieke sector groeit. Dit geldt met name voor warehouses in onvoorspelbare sectoren zoals e-commerce. De trend naar kortere levertijden dwingt warehouses steeds meer om orders nog sneller te verwerken. Met name nu het lastiger is om arbeidskrachten voor het werk in de warehouses te vinden zou automatisering in de vorm van robotisering een goede oplossing zijn om weerbaarder te worden.

Download hier de gratis klantcase

Robotisering in de logistiek

De term robotisering wordt in de logistiek veel gebruikt. Vaak wordt de term in één adem genoemd met mechanisering en automatisering, maar robotisering is wezenlijk iets anders. Een robot is een programmeerbare machine die zelfstandig informatie verwerkt en daardoor verschillende fysieke taken kan uitvoeren.

Machines zijn allesbehalve nieuw in de logistiek. De meeste machines kunnen alleen uitvoeren wat mensen (mechanisering) of softwaresystemen (automatisering) hen opdragen.  Een robot daarentegen kan op basis van informatie zoals beelden van camera’s (AI) zelfstandig beslissingen nemen. Ze kunnen bijvoorbeeld herkennen welk product voor hen ligt, zien hoe dat product is gepositioneerd en berekenen hoe ze het moeten oppakken. Daarnaast kunnen nieuwe taken steeds eenvoudiger worden geprogrammeerd of ingeleerd, waardoor robots flexibeler zijn in gebruik.

Robots kunnen worden ingezet in een bestaande omgeving tussen de mensen. Ze kunnen zelfs samenwerken met mensen en hen ontlasten door repeterende en fysiek zware taken over te nemen. Dat draagt bij aan een betere ergonomie en hogere productiviteit en maakt bovendien het werk in de logistieke sector aantrekkelijker.

Palletiseren met robots bij Syncreon Tilburg

Robots die vaak in de logistiek ingezet worden zijn palletiseerrobots. Deze robots palletiseren producten. Vaak gaat het om diverse maten dozen die in vaste patronen moeten worden gestapeld op een pallet. Dépalletiseren is het omgekeerde proces: het afstapelen van pallets, waarbij de producten worden geplaatst op bijvoorbeeld een rollenbaan.

Benieuwd naar een praktijkvoorbeeld waarbij robots optimaal zijn ingezet om de productiesnelheid te verhogen én medewerkers fysiek te ontlasten?

 

Download gratis onze klantcase 

Wat onze klanten in de Supply Chain & Internal Logistics markt over ons zeggen

”Terugkijkend op dit project, kunnen wij alleen maar stellen dat we een hele goede samenwerking hebben gerealiseerd met ARCO. We hebben onze krachten gebundeld en de beste oplossing gerealiseerd voor onze productielijn. Waar we voorheen gebruik maakte van veel manuele en arbeidsintensieve processen, hebben we nu een volledig geautomatiseerd systeem waardoor we zeer efficiënt te werk kunnen gaan.

CEVA Logistics CEVA Logistics
Logo CEVA Logistics

”Het wordt niet alleen zeer gewaardeerd dat ARCO kan inspelen op de korte termijn. Ze hebben ook veel creativiteit getoond in de oplossing en de meerdere testopstellingen die ze hebben gemaakt om het ontwerp te testen. De succesvolle implementatie van deze specifieke verpakkingslijn is mogelijk gemaakt door een intensieve samenwerking tussen ARCO en ons.”

DHL Vaccin inpaklijn DHL
DHL logo.

“We zagen veel commitment en doorzettingsvermogen. We moesten en zouden het eerste pakketje op de dag van de deadline over de baan krijgen en dat is ook gelukt. ARCO ging niet naar huis voordat het goed liep. Echt wel fijn dat ze dezelfde drive hadden als wij, het was een zeer prettige samenwerking.”

Saint Gobain Saint Gobain

”We zijn erg tevreden over de geautomatiseerde oplossing van ARCO en hoe dit perfect aansluit op onze picklijn. ARCO heeft van begin tot eind met ons meegedacht in de oplossing. We hebben een goede samenwerking gehad waarin klantgerichtheid centraal stond. Tijdens de implementatie hebben de monteurs netjes en zonder overlast gewerkt. We zullen zeker vaker terugkomen bij ARCO voor oplossingen.”  

Herbalife Nutrition Herbalife Nutrition
herbalife nutrition
Wil je meer over ons weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op en samen bespreken we alle mogelijkheden.

Storing? Neem contact met ons op
Bram en Bjorn
Daag jij ons Supply Chain & Internal Logistics team uit?

Onze technische experts zijn altijd op zoek naar een nieuwe uitdaging. Loopt je bedrijf tegen problemen aan waar nog geen oplossing voor is? ARCO komt met innovatieve oplossingen op maat.

  • Onze kennis is jouw kennis
  • Wij staan nooit stil
  • Verder dan de beste oplossing
Neem contact op

Gerelateerde nieuwsberichten binnen Supply Chain & Internal Logistics